PIHARAKENTAJAN VALINNAT – Hirrestä tai sitten ei?

PIHARAKENTAJAN VALINNAT – Hirrestä tai sitten ei? Viime aikoina moni on alkanut panostamaan pihapiirin erilaisiin rakennuksiin. Pihasaunoja, kesähuoneita, kotitoimisto-sauna-yhdistelmiä ja muita kivoja piharakennuksia on tehty mökkien lisäksi yhtä lailla myös kaupunkipihoja elävöittämään.

”Koronaepidemia antoi siivet sympaattiselle kotoiluilmiölle, jossa yhä useampi laajentaa kodin reviiriä myös pihalle toteuttamalla arkeen iloa tuovia piharakennuksia” – Kertoo Smartian piharakennuskaupasta vastaava Johannes Kurtti, joka kasasi tähän lyhyeen tiivistelmään keskeiset valintaperusteet erilaisille rakenneratkaisuille.

Piharakennus hirrestä

Hirsi on hyvä vaihtoehto, kun tehdään kylmiä piharakennuksia tai rakennuksia, jotka ovat välillä kylmiä ja välillä niitä lämmitetään. Hirsi on hengittävä luonnonmateriaali, joka ei säikähdä kosteusolosuhteiden muutoksia. Hirsirakennuksen puun tuoksu on omiaan viemään ajatukset arjesta kauas pois.

Yksi hirsirakentamisen etu on rakentamisen helppous. Tehtaalla valmistetun hirsirakennuksen rakennussarjan kokoaminen ei usein vaadi pitkällistä kokemusta kirvestöistä. Ulkoseinä ja sisäseinä valmistuvat samalla kertaa. Seinät eivät vaadi erillisiä eristeitä. Yläpohjaan ja lattian alle lisätty eristekerros antaa lisälämpöä. Helppoutta tuo myös perustamisen yksinkertaisuus. Pienehköjen piharakennusten perustukseksi riittää yleensä kantava murskepeti, johon asetellaan perustukseksi riittävät kevytsoraharkot.

Täyslämmin piharakennus omakotitalon rakenteella

Puurakenteinen omakotitalo rakennetaan yleisesti tutulla rankarakenteella, jossa runko on puuta ja runkorakenteen välissä on eristetila. Seinät jäykistetään ulkopuolelta tuulensuojalevyllä ja sisäpuolelta levyllä tai sisäverhouspaneelilla. Tyypillisesti ulkoseinä verhoillaan halutun tyylisellä ulkovuoripaneelilla.

Tällainen rakenne on hyvä ratkaisu myös piharakennuksissa, joita käytetään läpi vuoden ja niissä halutaan olevan nykyaikaiset mukavuudet kuten juokseva vesi, sähkö ja viemäröinti. Energiatehokkuus tällaisessa rakennuksessa on yleensä hirsirakennusta parempi.

Rankarunkorakentaminen mahdollistaa juuri toiveidesi mukaisen yksilöllisen rakennuksen ilman että kustannuksetkaan karkaavat.

Hirsirakennuksen tunnelma ja hengittävyys myös omakotirakenteeseen

Hirsirakennuksen puinen ja kotoisa tunnelma saadaan sopivilla materiaalivalinnoilla myös omakotitalon rakenteella toteutettavaan rakennukseen. Esimerkiksi paneelin mallilla ja asennussuunnalla vaikutetaan paljon ilmeeseen. Rakennuksen tiivistäminen voidaan tehdä höyrynsulkumuovin sijasta hengittävillä tuulensuojapapereilla ja eristäminen esimerkiksi ekologisilla puukuitueristeillä.

Smartia tarjoaa molemmat vaihtoehdot

Smartia myy vuosittain lähes tuhat erilaista piharakennusta. Pihasauna tai saunamökki, autotalli, halli, kesähuone, kotitoimisto, kesäkeittiö, varastorakennus tai yrityksen toimitila rakennetaan aina asiakkaan lähtökohdista katsottuna mielekkäimmällä tavalla.


Anna asiantuntijoidemme auttaa. Kerro meille toiveesi, niin aloitetaan sinunkin piharakennushaaveesi toteuttaminen.

Lisätietoja voit kysyä täältä:info@smartia.fi | puh: 010 574 5500

© 2016 Smartia